kvalitná horká čokoláda

Kvalitná horká čokoláda: 7x jej účinky pre zdravie

Kvalitná horká čokoláda môže byť súčasťou aj vášho jedálnička na mieru, pretože obsahuje živiny, ktoré majú pozitívny vplyv na vaše zdravie. Je vyrobená zo semien kakaovníka, ktorý je jedným z najlepších zdrojov antioxidantov, aké poznáme.

Niektoré ľtúdie dokonca uvádzajú, že kvalitná horká čokoláda môže mať pozitívny vplyv na zdravie človeka a jej konzumácia znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Kvalitná horká čokoláda – 7 zdravotných benefitov

1. Výživná potravina, ktorá je súčasťou vášho jedálnička

Kvalitná horká čokoláda má vysoký obsah kakaa a preto ju môžeme označiť za celkom výživnú.

Tiež obsahuje slušné množstvo rozpustnej vlákniny a minerálov.

Kvalitná horká čokoláda – 100g tabuľka s podielom 70-85% kakaa obsahuje (1):


Sú pre vás tieto premeny inšpirujúce?

Ak áno, toto by ste určite mali vidieť:


  • 11g vlákniny
  • 67% ODD pre železo
  • 58% ODD pre horčík
  • 89% ODD pre meď
  • 98% ODD pre mangán

Okrem toho má dostatok draslíka, forforu, zinku a selénu.

100g čokolády je pomerne veľké množstvo na to, aby ste ho konzumovali každý deň i napriek benefitom, ktoré ponúka. Tieto živiny zároveň obsahujú 600 kalórií a tiež menší podiel cukru.

Kvalitná horká čokoláda sa preto odporúča konzumovať s mierou.

Zastúpenie mastných kyselín kakaa v horkej čokoláde je poruhodný.

Tuky pozostávajú väčšinou z kyseliny stearovej (tuk prospšný pre srdce, ktorý sa nachádza napríklad aj v olivovom oleji), kyseliny stearovej a kyseliny palmitovej.

Kyselina stearová má neutrálny účinok na telesný cholesterol.

Kyselina palmitová môže zvýšiť hladinu cholesterolu, ale tvorí iba jednu tretinu celkových tukov.

Kvalitná horká čokoláda obsahuje aj stimulanty, ktorými sú kofeín a teobromín. Je však nepravdepodobné, že by vás kvalitná horká čokoláda udržala v noci hore, pretože v porovnaní s kávou obsahuje len veľmi malé množstvo kofeínu.

2. Kvalitná horká čokoláda ako zdroj antioxidantov

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – kapacita absorbcie kyslíkových radikálov

kvalitná horká čokoláda

Je to miera antioxidačnej aktivity potravín.

Výskumníci nastavili množstvo voľných radikálov (zlých) proti vzorke jedla, aby videli, ako dobre môžu antioxidanty v potravinách odzbrojiť voľné radikály.

Biologická relevantnosť hodnôt ORAC je spochybňovaná, pretože sa meria v skúmavke a nemusí mať rovnaký účinok, ako by mala v ľudskom tele.

Treba brať do úvahy aj fakt, že surové, nespracované kakaové bôby patria medzi potraviny s najvyšším skóre, ktoré boli testované.

Kakao a kvalitná horká čokoláda majú širokú škálu silných antioxidantov, dokonca viac, ako väčšina iných potravín (čučoriedky)(2).

3. Účinná pomoc pri znížení krvného tlaku a lepšovaní prietoku krvi

Bioaktívne zlúčeniny v kakau môžu zlepšiť prietok krvi v tepnách a spôsobiť malý, ale štatisticky významný pokles krvného tlaku.

Jedna štúdia zameraná na ľudí s vysokým krvným tlakom však nepreukázala žiadny účinok, preto toto tvrdenie treba brať s rezervou (3).

Vzhľadom na veľké rozdiely vo výsledkoch štúdií je potrebný ďalší výskum.

4. Zvyšuje HDL „dobrý cholesterol“ a chráni LDL „zlý cholesterol“ pred oxidáciou

Konzumácia horkej čokolády môže zlepšiť niekoľko dôležitých rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení.

V jednej kontrolovanej štúdií sa zistilo, že kakaový prášok vo výraznej miere znižuje oxidovaný LDL (zlý) cholesterol u mužov.

Tiež zvýšil HDL a znížil celkový LDL u pacientov s vysokým cholesterolom (4).

Oxidovaný LDL cholesterol je cholesterol, ktorý reagoval s voľnými radikálmi.

Vďaka tomu je samotná LDL častica reaktívna a schopná poškodiť iné tkanivá, ako napríklad výstelka tepien v srdci.

Flavanoly prítomné v horkej čokoláde môžu tiež znížiť inzulínovú rezistenciu. Tá je ďalším bežným rizikovým faktorom chorôb, ako s napríklad cukrovka, či iné srdcové choroby (5) ,(6) ,(7).
Kvalitná horká čokoláda zároveň obsahuje cukor, ktorý môže mať úplne pačný efekt.

5. Menšie riziko výskytu kardiovaskulárnych ochorení

Kvalitná horká čokoláda podľa všetkého obsahuje zlúčeniny, ktoré sú vysoko ochránené proti oxidácii LDL.

Ak sa na to pozrieme z dlhodobého hľadiska, hovoríme o tom, že následkom by malo byť oveľa menšie usádzanie cholesterolu v tepnách, čoho výsledkom je menšie riziko výskytu kardiovaskulárnych ochorení.

Mnoho štúdií poukazuje na priam až drastické zlepšenie.

V štúdií, ktorej sa zúčastnilo celkom 470 starších mužov sa ukázalo, že kakao znižuje riziko úmrtia na srdcové choroby o 50% počas 15 rokov (8).
Klinická štúdia z roku 2017 zistila, že subjekty, ktoré konzumovali mandle s horkou čokoládou alebo bez nej, mali lepšie výsledky hladiny LDL cholesterolu (9).

6. Účinná ochrana pokožky pred slnečným žiarením

Bioaktívne zlúčeniny, ktoré obsahu kvalitná horká čokoláda môžu byť skvelé aj pre vašu pokožku.

kvalitná horká čokoláda

Flavanoly totižto zlepšujú prekrvenie pokožky, zvyšujú jej hustotu a hydratáciu a chránia ju pre poškedením (10).

MED (minimálna erytémová dávka) je množstvo UVB lúčov potrebné na začervenanie kože 24 hodín po expozicií.

Štúdia s 30 ľuďmi zaznamenala zaznamenala viac ako dvojnásobok MED po konzumácii tmavej čokolády s vysokým obsahom flavanolov počas 12 týždňov (11).

Preto, ak plánujete navšítivť destináciu v ktorej o slnečné lúče nie je núdza, pouvažujte nad tým, že zaradíte horkú čokoládu do svojho jedálnička cca mesiac pred plánovaným odpočinkom. Nezabudnite sa však poradiť so svojim lekárom, alebo dermatológom predtým, ako sa zrieknete zaužívanej starostlivosti o pleť a uprednostníte na istý čas extra horkú čokoládu.

7. Kvalitná horká čokoláda – zlepšenie mozgovej funkcie?

Štúdia, ktorá skúmala zdravých dobrovoľníkov ukázala, že konzumácia kakaa s vysokým obsahom flavanolu počas 5 dní zlepšila prietok krvi do mozgu (12).
Kakao môže pozitívne ovplyvniť aj kognitívne funkcie u starších ľudí s kognitívnou poruchou alebo zlepšiť verbálnu plynulosť (13).
Kakao tiež obsahuje stimulanty, ako sú kofeín a teobromín.

Kvalitná horká čokoláda ako súčasť každodennej stravy?

Existuje veľa študií, ktoré poukazujú na zdravotné benefity predchádzania srdcovným ochoreniam spojeným s konzumáciou kakaa.

kvalitná horká čokoláda

Stále však treba prihliadať na fakt, že kvalitná horká čokoláda obsahuje značné množstvo kalórií a cukru. Preto, aby sme predchádzali konzumácií veľkého množstva kalórií a prejedaniu sa, zaraďujeme ju do svojho jedálnička sporadicky.

Nič vám však nebráni vychutnať si kocočku, či dve. V prípade, že chcete využiť zdravotné benefity kakaa, zvážte jeho prípravu bez akejkoľvek smotany alebo cukru.

Kvalitná horká čokoláda sa vyznačuje podielom prítomné kakaa. Čím viac percentnú čookoládu si vyberiete, tým menší podiel cukru bude obsahovať.

Kvalitná horká čokoláda je jednou z mála potravín, ktoré chutia úžasne a zároveň poskytujú toľko zdravotných benefitov.

4.6/5 - (25 votes)