vegetariánsky burger

Vegetariánsky burger: výživný a sýty recept bez mäsa

Vegetariánsky burger? Čože? V dnešnej dobe označenie “vegetarián” nie je žiadne tabu ako tomu bolo kedysi.

Vegetarián je človek, ktorý prijíma len bezmäsitú stravu a v jeho jedálničku taktiež nenájdete žiadne produkty z mŕtvych zvierat ako sú napríklad vnútornosti, želatína alebo kaviár.

Stravovací plán vegetariána najčastejšie obsahuje produkty ako mlieko, syry, jogurty, či vajcia.

vegetariánsky burger

Aj mnohé reštaurácie “idú s dobou” a preto v ich jedálnych lístkoch nájdete jedlá prispôsobené presne pre túto skupinu ľudí.

Ako sme spomínali v predchádzajúcom recepte – vegetariánske fašírky, nastaviť stravu pre vegetariána tak, aby bola zdravá, chutná a obsahovala všetky potrebné živiny pre organizmus nie je také jednoduché.

Dali sme hlavy dokopy a spolu pre vás prepracovali recept na výborný a výživný vegetariánsky burger.

Vegetariánsky burger predstavuje skvelú alternatívu chutného a sýteho obeda.

I keď my patríme medzi konzumentov mäsa, nevedeli sme sa dočkať, kedy bude recept na vegetariánsky burger hotový a my ho budeme môcť ochutnať.

Chutil naozaj výborne.

Výhodou tohto receptu je, že si do burgra môžete zvoliť ingrediencie podľa vlastnej chuti. Pokojne si ho môžete naplniť napríklad šunkou, slaninou (ak bežne mäsové výrobky konzumujete), alebo použite rôzne druhy syrov.

Ak chcete o nových receptoch vedieť medzi prvými, hľadáte motiváciu a FIT komunitu, kde sa budete cítiť ako v jednej veľkej rodine, pridajte sa do našej súkromnej skupiny na Facebooku teraz hneď.

Vegetariánsky burger – nutričné hodnoty:

  • BIELKOVINY: 65g
  • SACHARIDY: 150g
  • TUKY: 50g
  • KALÓRIE: 1310

Ingrediencie potrebné na prípravu:

ingrediencie potrebné na prípravu receptu
Z použitých ingrediencií sme pripravili dva stredne veľké vegetariánske burgre.

CESTO:

  • 100g hladká celozrnná špaldová múka
  • 100g BIO hladká ražná celozrnná múka
  • 145g hustý tradičný biely jogurt Rajo
  • 1PL olivový olej
  • 1PL prášok do pečiva
  • štipka soli
  • sušené provensalské bylinky
  • rasca – celá
  • 0,5 dcl vlažnej vody

VEGETARIÁNSKY BURGER – NÁPLŇ:

  • 70g plnotučný roztierateľný tvaroh
  • zelenina podľa chuti a potreby (červená kapusta, ľadový šalát, šalátová uhorka)
  • 40g sterilizovaná kukurica
  • strúčik pretlačeného cesnaku
  • 45g eidam
  • 35g cheddar
  • soľ

Postup na prípravu:

  1. Suché ingrediencie spolu zmiešame vo väčšej mise.
  2. Pridáme olivový olej, jogurt a vareškou vypracujeme vláčne cesto.
  3. Podľa potreby pridáme vodu a spracujeme rukou.
  4. Plech vystelieme papierom na pečenie a ruky si potrieme malým množstvom olivového oleja, aby sa nám cesto nelepilo.
  5. Cesto si rozdelíme na dve časti a z prvej urobíme tenkú placku, ktorú uložíme na plech. Proces zopakujeme aj pri druhej časti cesta.
  6. Medzitým si nakrájame potrebné ingrediencie, ktoré použijeme na naplnenie burgru. My sme si najemno nakrájali červenú kapustu, ľadový šalát, šalátovú uhorku.
  7. Ku pripravenej zelenine pridáme kukuricu, pretlačený cesnak, soľ a tvaroh.
  8. Všetko spolu premiešame, aby sa nám chute spojili.
  9. Na pripravenú placku uložíme plátok cheddaru, naservírujeme požadovanú dávku zeleninovej zmesi a opäť uzavrieme syrom – eidamom. Následne preložíme okraje placky tak, aby sme mohli ingrediencie “schovať” dovnútra.
  10. Rukou vytvarujeme stredne veľký bochníček (POZOR! S bochníčkom je potrebné pracovať opatrne) a potrieme ho malým množstvom olivového oleja a pretlačeným cesnakom.
  11. Oba bochníčky sme na povrchu jemne prepichli vidličkou, aby počas pečenia nepraskli.
  12. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme cca 25 minúť na 180 stupňov.
  13. Podávame posypané strúhaným syrom spolu so zeleninou alebo dipom.

recept_info

5/5 - (2 votes)