špaldový chlieb

Špaldový chlieb: Pripravte si pečivo v pohodlí domova

Ako veľký milovník pečiva musím povedať, že špaldový chlieb v mojom jedálničku nesmie v žiadnom prípade chýbať. Ak ste na tom rovnako, odporúčam vám ho vyskúšať. 

Recept je veľmi jednoduchý, bez kysnutia, dokonca môže byť aj bez vajec, ale v tom prípade sa špaldový chlieb zvykne mrviť, preto sme si ho vylepšili tým, že vajíčko do receptu pridávame. 

Špaldový chlieb je v našej domácnosti pečivo, ktoré sme si veľmi obľúbili a pripravujeme ho dokonca aj na rodinné oslavy, či letné grilovačky. Keď si špaldový chlieb pripravíte doma, máte istotu, že pečivo je naozaj celozrnné, pretože je pripravený z celozrnnej špaldovej múky a na jeho príprave ste sa sami podieľali. 

špaldový chlieb

Prvýkrát som hľadala špaldový chlieb na internete a veľmi mi záležalo na tom, aby v konečnom dôsledku neobsahoval kypriaci prášok, či kvasnice, preto som sa rozhodla práve pre tento recept. Môže sa stať, že sa vám chlebík hneď na prvý pokus nepodarí presne tak, ako si predstavujete. Nezúfajte… v mojom prípade to bolo rovnako, ale rozhodla som sa receptu dať druhú šancu, trochu som si ho prispôsobila a dnes môžem povedať, že je dokonalý. 

Chlebík sa perfektne hodí na raňajky či desiatu, pretože už jeden krajec vás dokáže poriadne zasýtiť a nabudiť do nového dňa. 

P.S.: Nezabudnite sa pochváliť svojim výtvorom v našej súkromnej FIT komunite na Facebooku. Veľmi sa tešíme 🙂


Sú pre vás tieto premeny inšpirujúce?

Ak áno, toto by ste určite mali vidieť:

Viac informácií

Ingrediencie pre špaldový chlieb:

  • 500g celozrnnej špaldovej múky 
  • 1 čl sódy bikarbóny 
  • 1 a ½ čl soli
  • semienka slnečnice, tekvice (voliteľné)
  • 4 dcl vlažnej vody 
  • 8 pl olivového oleja
  • 1 ks vajce (voliteľné)

Postup:

  1. Pripravíme si veľkú misu, aby sa nám v nej dali ingrediencie dobre spracovať a vysypeme do nej múku. 
  2. Pridáme sódu bikarbónu, soľ, semienka a poriadne premiešame. 
  3. Primiešame olivový olej, vajce a postupne pridávame vodu. Ak je cesto husté, množstvo vody si upravíme podľa potreby tak, aby špaldový chlieb mal správnu konzistenciu a dokázal udržať tvar. 
  4. Plech si vystelieme papierom na pečenie, vytvarujeme špaldový chlieb do tvaru bochníka a vrch dozdobíme zvyšnými semienkami. 
  5. Dáme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 170 – 180 stupňov a pečieme približne 50 minút. 
  6. Po upečení  odstránime papier na pečenie a hotový chlieb uložíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť. 
  7. Krájame opatrne, aby sa nám chlebík nemrvil.

Dobrú chuť!

Zistite, ako schudnúť:

Urobte si Test Nutričnej Optimalizácie teraz hneď zdarma a získajte osvedčené know-how.