Najlepšia slanina pri chudnutí?
Patrí slanina k zakázaným potravinám?
Už určite viete, že rozdeľovať potraviny na dobré a zlé nie je absolútne správnym postojom.
Keď sa však začneme baviť o konkrétnych potravinách. Čo mi odpoviete, keď vám odporučím, aby ste do svojho jedálnička zaradili potraviny ako sú napríklad masť, vajíčka, a iné tučné jedlá… napr. slanina.
Pošlete ma do zadku alebo budete počúvať?
Ako sa vyrába najlepšia slanina?
Sú pre vás tieto premeny inšpirujúce?
Ak áno, toto by ste určite mali vidieť:
Existujú rôzne druhy slaniny a konečný produkt sa líši od konkrétnych výrobcov.
Najlepšia slanina sa vyrába väčšinou z bravčového mäsa. To prechádza procesom konzervácie, počas ktorej je namočené v roztoku soli, dusičnanov a niekedy aj cukru. Vo väčšine prípadov sa potom slanina údi.
Konzervácia a údenie sú spôsoby, ktoré priamo prispievajú k charakteristickej chuti slaniny a pomáhajú zachovať jej červenú farbu.
Pridanie soli a dusičnanov robí z mäsa nepriateľské prostredie pre množenie baktérií. Vďaka tomu má slanina oveľa dlhšiu trvanlivosť ako čerstvé bravčové mäso.
Aj tá najlepšia slanina obsahuje veľa tukov
Tuky v slanine sú asi z 50% mononenasýtené (tie tzv.dobré) a veľkú časť z nich tvorí kyselina olejová.
Je to rovnaká mastná kyselina, za ktorú je chválený olivový olej a ktorá sa všeobecne považuje za “zdravú pre srdce”.
Zvyšný tuk v slanine je 40% nasýtených a 10% polynenasýtených sprevádzaný slušným množstvom cholesterolu.
Cholesterol v potrave bol v minulosti problémom, ale vedci sa dnes zhodujú, že má malý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi (1, 2, 3).
Aj keď vysoký príjem nasýtených tukov môže zvýšiť určité rizikové faktory srdcových chorôb, štúdie nedokázali odhaliť nijaké konzistentné súvislosti medzi príjmom nasýtených tukov a kardiovaskulárnymi ochoreniami (4, 5, 6).
Účinky nasýtených tukov na zdravie teda závisia od celkového stravovacieho kontextu a životného štýlu jedinca. Nemali by ste sa teda obávať vysokého obsahu tuku v slanine najmä preto, že typická veľkosť porcie je malá.
Slanina je skutočne výživná
Mäso je veľmi výživným zdrojom potravy a slanina nie je výnimkou. Typická 100 gramová porcia varenej slaniny obsahuje:
Toto jesť a chudnúť?👇
Pre diétach sen, s nami realita…
- 37 gramov vysoko kvalitných živočíšnych bielkovín
- vitamíny B1, B2, B3, B5, B6 a B12
- 89% ODD pre selén
- 53% ODD pre fosfor
- železo, horčík, zinok a draslík
Veľké množstvo soli?
Konzumácia jedla s vysokým obsahom soli bola spojená so zvýšeným rizikom rakoviny žalúdka.
Nadmerný príjem soli môže tiež zvýšiť krvný tlak u ľudí s citlivosťou na soľ.
Z dlhodobého hľadiska ja vysoký krvný tlak (hypertenzia) škodlivý. Štúdie však neodhalili konzistentnú súvislosť medzi príjmom soli a úmrtím na srdcové ochorenia.
Dusičnany, dusitany a nitrozamíny v slanine
Spracované mäso obsahuje prísady ako dusičnany a dusitany.
Problém týchto prísad spočíva v tom, že varenie pri vysokej teplote spôsobuje, že tvoria zlúčeniny zvané nitrozamíny. Tie sú známymi karcinogénmi.
Dnes sa však počas procesu výroby spracovaného mäsa často pridávajú antioxidanty. Medzi ne patrí napríklad vitamín C a kyseliny erytorbová, ktoré účinne znižujú obsah nitrozamínov.
Chcete, aby bola slanina súčasťou vášho jedálnička?
Slanina je v dnešnej dobe naozaj obľúbenou a chutnou potravinou. Obsahuje veľké množstvo kvalitných bielkovín a tukov, no zároveň so sebou prináša aj určité zdravotné riziká.
Je však potrebné uvedomiť si fakt, že vo všetkých štúdiach neboli u kontrolných skupín sledované ostatné aspekty životného štýlu – fajčenie, konzumácia alkoholu a ostatné stravovacie návyky.
Je teda obrovským rozdielom, ak si dáte slaninu s klobásou, cibuľou a chlebom alebo ju použijete v množstve pár gramov ako doplnenie chuti, tuku a bielkoviny napríklad do svojej praženice.
Ako pri všetkom ostatnom tu platí – všeko s mierou.
Pravidelne v jedálničkoch zaraďujem klientom slaninu, pokiaľ si ju vyberú ako jednu zo svojich obľúbených potravín. V jedálničku však majú uvedené konkrétne množstvo, ktoré si môžu dať a k akej ďalšej potravine si slaninu môžu pridať. Rátam však s predpokladom, že celý ich deň je vedený vo forme zdravého životného štýlu.
Takže ako oheň či voda… aj chutné jedlo je dobrým sluhom, ale zlým pánom.